Чи шкідлива мікрохвильова піч — розвінчуємо найпоширеніші міфи
Хоча мікрохвильовими печами почали користуватися ще в 1947 році, багато людей не перестають вважати їх шкідливим і навіть небезпечним для здоров’я. У цій статті спробуємо розвінчати найпопулярніші міфі про мікрольові печі.
Можливо, після прочитання ви наважитеся придбати пристрій, який значно полегшує побут. Вибрати якісну модель можна за посиланням https://www.ctrs.com.ua/ru/mikrovolnovki/brand-lg/.
Міф: Мікрохвильова піч випромінює радіацію
Якщо почитати англомовні статті про мікрохвильовки, там зустрічається слово radiation — випромінювання. Але важливо розуміти, що є два дуже різні типи випромінювання: іонізуюче та неіонізуюче.
Від мікрохвиль, які застосовуються в кухонній техніці, поширюється неіонізуюче випромінювання. Воно не здатне змінити хімічну структуру продуктів. Якщо говорити зовсім просто, то мікрохвильовки не роблять продукти радіоактивними — вони їх лише нагрівають.
Випромінювання, що походить від мікрохвильовки, поглинається молекулами води в їжі. Від цієї енергії молекули води вібрують і утворюють тепло, яке нагріває продукти. Саме цей механізм — основна причина, чому в мікрохвильовках їжа нагрівається швидше, ніж на плиті чи в духовці.
Міф: У мікрохвильовці їжа втрачає корисні властивості
Усе залежить від того, які саме сполуки у їжі вам потрібні. Якщо вам треба водорозчинні вітаміни (В, С та інші), то необхідно їсти сирі овочі і фрукти, тому що після термічного оброблення концентрація цих сполук зменшується в рази.
Але якщо цільові сполуки — це жиророзчинні вітаміни, то саме термічна обробка підвищує їх біодуступність. Наприклад, із сирої моркви наш організм отримує лише 3% бета-каротину, а якщо її приготувати з олією, то вітаміну А виділиться значно більше. Зате в сирому вигляді морква дуже багата на вітамін С. Такі метаморфози із водорозчинними й жиророзчинними вітамінами справедливі для всіх овочів.
До того ж, на їжу впливає будь-яке термічне оброблення. Тобто, дія тепла буде однаковою, якщо замість мікрохвильової печі використовувати духовку, конфорку або навіть сонячні промені. Більш того, гріти їжу в мікрохвильовці навіть корисніше, ніж на плиті, адже тоді можна обійтися без жиру чи олії.
Міф: Мікрохвильові печі — тільки для розігрівання їжі
Як показує життєвий досвід, найчастіше мікрохвильовку використовують саме для розігрівання готової їжі. Але сучасні печі можуть набагато більше. В інструкції до кожної моделі є цікаві рецепти, їх також можна знайти й на багатьох сайтах в інтернеті.
Міф: У мікрохвильовку не можна ставити пластиковий посуд
Є пластик різного складу і якості. Деякий посуд призначений тільки для зберігання холодних продуктів. А є посуд, що цілком сумісний із мікрохвильовкою. Треба лише уважно читати інформацію на етикетці або дивитися помітки на дні посуду.
Якщо не впевнені, що певний пластиковий посуд підходить для мікрохвильовки, краще не ризикуйте.