Цікаво

Чи шкідлива мікрохвильова піч — розвінчуємо найпоширеніші міфи

Хоча мікрохвильовими печами почали користуватися ще в 1947 році, багато людей не перестають вважати їх шкідливим і навіть небезпечним для здоров’я. У цій статті спробуємо розвінчати найпопулярніші міфі про мікрольові печі.

Можливо, після прочитання ви наважитеся придбати пристрій, який значно полегшує побут. Вибрати якісну модель можна за посиланням https://www.ctrs.com.ua/ru/mikrovolnovki/brand-lg/.

Чи шкідлива мікрохвильова піч — розвінчуємо найпоширеніші міфи

Міф: Мікрохвильова піч випромінює радіацію

Якщо почитати англомовні статті про мікрохвильовки, там зустрічається слово radiation — випромінювання. Але важливо розуміти, що є два дуже різні типи випромінювання: іонізуюче та неіонізуюче.

Від мікрохвиль, які застосовуються в кухонній техніці, поширюється неіонізуюче випромінювання. Воно не здатне змінити хімічну структуру продуктів. Якщо говорити зовсім просто, то мікрохвильовки не роблять продукти радіоактивними — вони їх лише нагрівають.

Випромінювання, що походить від мікрохвильовки, поглинається молекулами води в їжі. Від цієї енергії молекули води вібрують і утворюють тепло, яке нагріває продукти. Саме цей механізм — основна причина, чому в мікрохвильовках їжа нагрівається швидше, ніж на плиті чи в духовці.

Міф: У мікрохвильовці їжа втрачає корисні властивості

Усе залежить від того, які саме сполуки у їжі вам потрібні. Якщо вам треба водорозчинні вітаміни (В, С та інші), то необхідно їсти сирі овочі і фрукти, тому що після термічного оброблення концентрація цих сполук зменшується в рази.

Але якщо цільові сполуки — це жиророзчинні вітаміни, то саме термічна обробка підвищує їх біодуступність. Наприклад, із сирої моркви наш організм отримує лише 3% бета-каротину, а якщо її приготувати з олією, то вітаміну А виділиться значно більше. Зате в сирому вигляді морква дуже багата на вітамін С. Такі метаморфози із водорозчинними й жиророзчинними вітамінами справедливі для всіх овочів.

До того ж, на їжу впливає будь-яке термічне оброблення. Тобто, дія тепла буде однаковою, якщо замість мікрохвильової печі використовувати духовку, конфорку або навіть сонячні промені. Більш того, гріти їжу в мікрохвильовці навіть корисніше, ніж на плиті, адже тоді можна обійтися без жиру чи олії.

Міф: Мікрохвильові печі — тільки для розігрівання їжі

Як показує життєвий досвід, найчастіше мікрохвильовку використовують саме для розігрівання готової їжі. Але сучасні печі можуть набагато більше. В інструкції до кожної моделі є цікаві рецепти, їх також можна знайти й на багатьох сайтах в інтернеті.

Чи шкідлива мікрохвильова піч — розвінчуємо найпоширеніші міфи

Міф: У мікрохвильовку не можна ставити пластиковий посуд

Є пластик різного складу і якості. Деякий посуд призначений тільки для зберігання холодних продуктів. А є посуд, що цілком сумісний із мікрохвильовкою. Треба лише уважно читати інформацію на етикетці або дивитися помітки на дні посуду.

Якщо не впевнені, що певний пластиковий посуд підходить для мікрохвильовки, краще не ризикуйте.

Бонк Макс

Ведущий специалист в области компьютерных наук и программирования, обладает более чем 25-летним опытом разработки высокопроизводительных систем и инновационных программных решений.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button